[O2] Szum opon doprowadza mnie do białej gorączki!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zepter00
    RS
    • 2008
    • 2304

Obstawiam wyząbkowane opony... najpewniej tylne.
    Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• eaglemirek
      RS
      • 2010
      • 14107
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

LOREN* 1.4 tsi, Samochód odebrałem od dilera na Fulda CARAT EXELERO 225/45R17
      Od samego początku wydawały mi się głośne ale myślałem że w tym rozmiarze już tak ma być Szum był coraz większy i po ponownym przejściu z zimowych na letnie zacząłem jednak szukać przyczyn ( łożyska, geometria, 2-krotne wyważanie u różnych gumiarzy oraz centrowanie felg) nic nie pomogło Wyząbkowanie opon nie było wielkie ale hałas podczas prędkości powyżej tych 80km/h stawał się wręcz wkurwiający. Opony miały przejechane około 17kkm. W planach na lato wczasy nad morzem oraz w CRO i jak pomyślałem o oponach podczas zbliżających się tras to mnie szlak trafiał. Miałem plany pozbycia się zimowych 15" i zakup 16" wraz z aluskami ale musiałem je zmienić :!: na rzecz nowych letnich. Zakupiłem Continental ContiSportContact 3 225/45R17 i teraz wiem co to cisza w CAXA nie wspomnę o zachowaniu na drodze ( trakcja, hamowanie zwłaszcza na mokrym ) niebo a ziemia w porównaniu do Fuld Od czerwca zrobiłem około 8kkm i nadal :yay: Dodatkowo na Fudach przy 2 osobach na tylnej kanapie i jeździe po muldach drogowych miałem przycierki opon (fakt mam ET 35) o (przypuszczalnie) połączenie błotnika ze zderzakiem (koledzy ze śląska wiedzą o co chodzi bo testowaliśmy to na spocie) teraz mimo tego samego rozmiaru opon obcierania brak
      Wnioski - no cóż ja już wyciągnąłem :!: szkoda tylko że zamiast nowych zimówek musiałem zakupić nowe kapcie na lato ale podobno co się odwlecze... :szeroki_usmiech

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

Zamieszczone przez LOREN* 1.4 tsi
        opony Goodyer Excellence 195/65/R15
        aaa...te słynne excellency.... :twisted:

Zamieszczone przez eaglemirek
        Samochód odebrałem od dilera na Fulda CARAT EXELERO 225/45R17
        aaa...no po 17 tys musiały być wybite ... , co zresztą sam stwierdziłeś

generalnie grupa goodyeara ma takie tendencje , jak już nie raz wspominałem , ale ostatnio wszystko sie wybija :twisted: . oprócz conti oczywiście :diabelski_usmiech

tak na marginesie info dość istotne dla kolegów - może o tym już wiecie ale są już maszyny do ścinania/wyrównywania wyząbkowanych opon.
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Alonzo_
          RS
          • 2009
          • 2460
          • Hyundai

FULDA CARAT PROGRESSO - też było je słychać - coś z hałasem w tych fuldach chyba jest...

Komentarz

• locaj85
            Rider
            • 2009
            • 482

Zamieszczone przez LOREN* 1.4 tsi
            Opony na których wyjechałem z salonu to goodyear (letnie). Byłem u kilku wulkanizatorów i mówili, że ta firma robi opony półtwarde więc powinny być eleganckie (i mi też tak się wydaje).
            a mnie się najbardziej to zdanie podoba :szeroki_usmiech

OPONY PÓŁTWARDE... :roll: . zmień wulkanizatorów..... każda opona ma swoją mieszankę, tzw "eko" będą miały pewnie mniejszą ścieralność, z kolei sportowe często mają dość miękką gumę (przynajmniej moje Michałki Pilot Sport 3 takie są- co nie znaczy, że uważam je za ciche..., a i zuzycie po 25 kkm jest już bliskie końcowi)
            ...kiedyś mój Dziadek uważał, że Michelin produkuje mięciutkie opony itd itp....

Komentarz

• vaz
              Elegance
              • 2010
              • 799
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jednym ze sposobów opóźniających ząbkowanie opon jest utrzymywanie ciśnienia na minimalnym, dopuszczalnym poziomie. Przykładowo dla 205/55/R16 jest to 0,21 MPa.
              Przed kupnem nowych opon dobrze jest sprawdzić jak wypadają one w testach i nie tylko sugerować się subiektywnym ocenami innych użytkowników. W moim przypadku fabryczne opony to Bridgestone Turanza ER300 i wg powyższego testu jest to bardzo dobra opona w tym rozmiarze, również ze względu na dość niski hałas.
              Antyfotoradar Valentine1
              Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• tryton
                Elegance
                • 2008
                • 935

Ja na wakacje kupiłem goodyeary i dochodzę do wniosku że naprawdę hałas opon to odczucie bardzo subiektywne . Pojechałem na zmianę opon na starych zimówkach po założeniu goodyear nie mogłem się nadziwić jaka cisza panuje w aucie , nawet małżonka zauważyła że jakoś dziwnie cicho w aucie . Po paru godzinach jazdy nad morze już słyszałem oponki , ucho już zaczęło wychwytywać szumik opon . Obecnie mogę powiedzieć że szum goodyeara zależy od wielu czynników .
                1.Jakości asfaltu
                2.ciśnienia w oponie
                3.temperatury otoczenia

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

Zamieszczone przez vaz
                  Przed kupnem nowych opon dobrze jest sprawdzić jak wypadają one w testach i nie tylko sugerować się subiektywnym ocenami innych użytkowników
                  z moich obserwacji wynika ze zupełnie nie masz racji :szeroki_usmiech
                  pamiętaj ze testy opon robi się na nowych oponach , a po przebiegu 10 tys moga miec zupełnie inne parametry . z tym że w krajach zamożnych opony hp wyrzuca się po przebiegu 25tyś km a w krajach mniej zamożnych po przebiegu 50 tyś , chyba że wcześniej wyleci się na wodzie z szosy..
                  co zaś tyczy sie opinii użytkowników opon to wystarczy , żeby za daleko nie szukać ,przeczytać wątek o oponach na naszym forum :szeroki_usmiech .
                  według mnie , jednak lepiej spytać się w jakimś zakładzie oponiarskim z jako takim doświadczeniem gdzie potrafia wytłumaczyć klientowi jakie sa zalety poszczególnych opon ale także jakie te same opony maja wady , ponieważ nic doskonałego nie ma

tryton patrz wyżej.... , poczekaj 8tyś....

dziwię się tylko że tak Lorenowi szybko się wybiły... :?

eaglemirek powiem szczerze że też jakieś to dziwne że na na tych excelero wóz otrzymałeś ... . nowy :?:
                  miał ktoś jeszcze auto na takich oponach , oczywiście nowe ?
                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• vaz
                    Elegance
                    • 2010
                    • 799
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zobacz metodykę przeprowadzania testów opon :idea: Jest i ocena szybkości zużycia opony a testy opon są wielokrotnie powtarzane. Na końcu jest ostateczna ocena danej opony.
                    Subiektywne oceny użytkowników opon są ważne ale wybór i kupno dobrych opon wyłącznie na ich podstawie jest ryzykowne. Co do serwisów oponiarskich często jest tak, że polecają co mają na stanie lub za co mają lepszą prowizję lub prezenty od PH itd. Nie jest to regułą, są serwisy gdzie się naprawdę znają na oponach.
                    Antyfotoradar Valentine1
                    Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9935
                      • Ford

Kurczę... Fulda Carat Progressio 205/55/16V będzie "głośna", czy nie... Jedne testy mówią, że są super ciche, inne, że przeciętnie-głośne...
                      Adam... Używam:
                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Super_Be
                        Rider
                        • 2010
                        • 308

Zamieszczone przez Agamek12
                        Kurczę... Fulda Carat Progressio 205/55/16V będzie "głośna", czy nie... Jedne testy mówią, że są super ciche, inne, że przeciętnie-głośne...
                        Agamek12, miałem takie w Avensisie (taka aluzja subtelna, domyślasz się? 8) ). Moje obserwacje były takie: na samym początku naprawdę cichutka, po paru tys. km - zdecydowanie głośna :evil: . Na pewno głośniejsza od Kristall Montero 2, które też miałem w Toyocie, więc mam bezpośrednie porównanie. Tyle że Montero, to... zimówka :roll: . Więc tyle moich wrażeń, pod względem akustyki z własnego doświadczenia nie polecam :|
                        :
                        : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                        :
                        : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                        : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                        :

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9935
                          • Ford

Super_Be, no właśnie ja mam Micheliny zimowe i letnie... I te letnie są głośniejsze niż zimowe... :shock:
                          Mam możliwość kupna nówek w sklepie w dobrej cenie i tak się zastanawiam...
                          Adam... Używam:
                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Subaru
                            Rider
                            • 2005
                            • 640

Już nikt chyba nie pamięta o seryjnych Matadorach w O1. To był dopiero syf. Ząbkowały i przy 20 tys już się nie dało jeździć. Po zmianie na Michelin ES było duuuużo lepiej. Prawda jest taka że jako seryjne opony montowane są gumy od firmy która wygrała na nie przetarg. Mają spełniać jakieś parametry a jednym z nich jest cena. Która firma wygra przetarg ta daje kapcie na pierwszy montaż. Oczywiście wraz ze wzrostem klasy (a co za tym idzie i ceny auta) zmienia się także stosunek jakości i ceny opony. Nie ma co narzekać na Skodę. Uważam że to dobre i wdzięczne auta. Jak to mówią można mieć wiele aut, ale Skodziarzem zostajesz na całe życie
                            Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• krzysiup1
                              Classic
                              • 2011
                              • 1

Ja kupiłem nową octavię 1.6 z gazem w czerwcu br. Miała założone fabrycznie Continental 195/65R 15. Szum opon był nie do zniesienia . Wcześniej jeździłem vectra b dti i tam nie było wcale słychac opon. Pomyślałem że może zaoszczędzili w fabryce i wsadzili jakieś dziadostwo. W zeszłym tygodniu wymieniłem je na goodyear efficientgrip ( w testach najcichsze opony z tego przedziału cenowego) 205/65 r 16. Niestety nic to nie dało. Wychodzi na to że skoda zaoszczędziła na wyciszeniu kabiny. Jestem ciekaw czy wyciszenie nadkoli od zewnątrz pod nadkolami by coś dało. Jeżeli ktoś już to robił to napiszcie czy coś to pomogło.

Komentarz

• adamusek
                                Rider
                                • 2010
                                • 331

u mnie dzwiek silnika zaglusza szum opon ;P
                                ja zrobilem 36kkm na fabrycznych continentalach i jest ok.
                                A wyciszenie mogloby byc lepsze ale coz...
                                Moze w O3
                                Prowadzi NaviExpert Lifetime
                                Ostrzega Yanosik
                                Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

• borynajosef
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 65

Zamieszczone przez baca10
                                  Zamieszczone przez AdamB
                                  A swoją drogą to jak kupujecie swoje auta skoro jesteście tak mocno zaskoczeni słabym wyciszeniem auta. :roll:
                                  Eee zawsze pozostaja stopery :diabelski_usmiech
                                  a na marginesie mówiąc ja nie narzekam na wygłuszenie O II FL
                                  OII słabo wyciszona - ciekawe!
                                  Pozdrawiam wszystkich klubowiczów
                                  Octavia 2 BKD 2.0 TDI wersja ELEGANCE

Komentarz

• Tichy
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 544

Obiektywnie patrząc auto jest średnio wyciszone. Lepiej niż jakaś Kia czy tanie Renualt ale dużo gorzej niż stare Ople czy Audi...

U mnie najgłośniejsza jest szeroko rozumiana trakcja - zawieszenie i opony. Dużo bardziej je słychać niż silnik.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Trzeba bylo kupic klekota, powyzej 150 to juz zadna roznica skad pochodzi halas :roll:
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Tichy
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 544

Dodam jeszcze że dużo zależy od rodzaju asfaltu, najgłośniej jest na tym frezowanym...

Komentarz

• pirx
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 14

wyciszenie tego samochodu to jest Octavia II 1.9 TDI PD 2005r to koszmar nawet nie chodzi o silnik z traktora ale szum opon, słychać nawet wodę i piasek uderzający o nadkola - poprzednio miałem starą Vectre b - pod względem wyciszenia była to limuzyna

Wyciszenie - dlatego następnym autem nie będzie już skoda octavia - myślę że VW nie pozwoli bardziej wyciszyć następnej generacji - za bardzo zagroziłoby to Jettcie, Golfowi i Passatowi

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Ciekawe czy duzo roboty jest z wyciszeniem nadkoli? Pewnie wystarczy zdjąć je i nakleić materiał wygłuszający?
                                            Przerabiał ktoś już wyciszenie nadkoli?
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• adym
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 179

Poznaj przyczyny ząbkowania opon. Przeczytaj jak zapobiegać nierównomiernemu zużywaniu się opony.

Komentarz

• Tichy
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 544

To nie problem opon tylko wyciszenia auta...

Komentarz

• andrzej1962
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1306
                                                  • Octavia III combi (5E5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Tichy
                                                  To nie problem opon tylko wyciszenia auta...
                                                  Nie do końca "loren - jak masz goodyear to witam w klubie. Poczytaj zarówno na forum jak i na np opony com, oponeo itp. Ja mam goodyear hydragrip 225/55/16 bo z takimi kupiłem. Masakra. Po zimie myślałem, że łożyska mi padły ale wytrzymałem i poczytałem i ustrzegłem się przed tym co niektórzy zrobili tzn. wymienili łożyska i amorki i nic nie dało. Te opony tak mają. To co muszę im oddać to jazda po wodzie w dużym deszczu. Trzymają wzorowo i dlatego szumią, bo mają dużo rowków odprowadzających wodę, ponadto są twarde. Jak chcesz mieć ciszę w focusie jeździłem na bridgestone turanza er300 - są ciche. Prawdą też jest to, że jeżdżenie z pustym bagażnikiem i słabymi amorkami z tyłu będziemy mieli tendencję do ząbkowania opony.

Komentarz

• kapi
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1174
                                                    • Fabia combi

Zamieszczone przez andrzej1962
                                                    Prawdą też jest to, że jeżdżenie z pustym bagażnikiem i słabymi amorkami z tyłu będziemy mieli tendencję do ząbkowania opony.
                                                    każde kombi głównie na wielowahaczu wyząbkuje opony...
                                                    moja była Fabia kombi z belką , opony GoodYeara też wyząbkowała.... reklamacji nie uznano :/
                                                    oponiarz zalecił mi zmianę opon przód tył średnio co 5kkm, żeby dłużej służyły.
                                                    OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

Pracuję...